Anna-Kaisa Haapanen ja Aaron Ali-Marttila 


Bienvenidos a la Milongita de los Estudiantes

 


”Tervetuloa opiskelijoiden pieneen milongaan”, ilmoitti Maria juhlallisesti.

Lyhyen milongakoulutuksen jälkeen pääsimmekin jo kristallikruunujen alle fiilistelemään argentiinalaisen tangon tahtiin. Opimme houkuttelemaan toisiamme tanssiin silmiin katsomalla, kuulimme miten milonga etenee ja mitä tanda ja cortina merkitsevät.



Pari tandaa tanssittuamme Marialta ja Pasilta tulikin lisää käyttäytymissääntöjä. Ei saa etuilla tanssiringissä, pitää pyytää lupa viejältä ennen kuin tunkee toisen tanssiparin eteen. Paria ei saa kiittää kesken tandan, mutta onneksi kauniilla korulauseella voi korvata kiitoksen – tai paikata oman mokan.



Argentiinalaiseen valssiin saimme havainnollisen opastuksen upean esityksen muodossa. Pasin ja Marian tanssista löysimme juuri oppimamme kuviot uudelleen rytmitettynä. Sitten saimmekin jo yrittää itse.



Tähän juhlatilaisuuteen huipentui tiivis opintoviikkomme, jonka pääosassa oli argentiinalainen tango. Maria ja Pasi Laurén jatkoivat kolmen viikon takaista tiiviskurssiamme. Olimme jo ehtineet sulatella edellisen kurssin antia, valmiina oppimaan lisää tangon taikaa. Tutuksi tulivat jo girot ja paradat, salidat ja saludot. Viejän ja seuraajan rooleja vaihtelemalla veimme vientiseuraamisen uudelle tasolle. Ensimmäisen päivän loppupuolella oli energiavarat kulutettu niin, ettemme jaksaneet kuin istua ja kuunnella tangomusiikin esittelyä. Jälkimmäisenä päivänä rasitukset pyyhki pois juhlallinen milonga, jossa saimme nauttia kaikesta oppimastamme.





Pasin ja Kale-luurangon jalat saludossa




Viikkomme alkoi sopivasti kehon kannatuksen ja parityöskentelyn kehittämisellä, jotka valmistivat meitä hyvin vaativille tangopäiville. Viikon päätteeksi saimme nollata tangoajatuksemme ja -kolotuksemme kehonhuollon ja improvisaation avulla.





Gracias Pasi y Maria!
Hieman oudompia sanoja selventääksemme tässä vielä vähän sanastoa:

  Milonga on Argentiinalisen tangon tanssi-ilta. Milongassa toimitaan sääntöjen mukaan, kohteliaisuus ja ilo ennen muuta.

  Tanda on kolmen tai neljän kappaleen pituinen yhtenäinen musiikkikokoelma. Tandaa voisi paritanssitermein sanoa pariksi - pariksi jossa on neljä kappaletta.

  Cortina on tandan jälkeen tuleva välisoitto, jota ei ole välttämättä tarkoitettu tanssittavaksi.

  Giro eli ”hiro” on kuvio jossa seuraaja kiertää viejän ympäri.

  Parada on pysähdys, parhaimmillaan hieman koristeltuna.

  Saludo on kevyt tervehdehdys jalalla.
  Salida on pakotie, eli kuvio joka avaa monia mahdollisuuksia.



Kommentit

Suositut tekstit